Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Weekendleaks

Paddla så in i vassen

Publicerad: söndagen den 7 augusti klockan 16:56

En dag under semestern kom vi på att vi skulle försöka paddla våra kajaker från Sommen via Lillsjön och flottningsrännan till Maljen. Det blev en riktig strapats.



Det gick vågor med vita gäss på när vi kom ned till ångbåtsbryggan där vi tänkte hoppa i kajakerna. Innan jag hunnit krångla mej ned i sittbrunnen hade flera vågor slagit in över båten och en del vatten skvalpade på botten. Väl ute på vattnet gick det ändå bra i våra stabila kajaker och vi tog oss in i viken vid Nybro.



Vi fick bära båtarna över Kisavägen. Det var inga problem. Nästa prövning kom när vi skulle ta oss i kajakerna i Lillsjön. Det var mycket nära att jag välte när halva kajaken stod på land och halva var på väg under ytan i sjön. Jag höll mej fast i ett hasselsnår med ena handen och tog spjärn med paddeln mot strandkanten med den andra. Suck, det lyckades och på Lillsjön var det inga vita gäss så det blev en lugn färd mot vasskanten på andra sidan. Men inte hittade vi någon flottningsränna inte.



Vi drog upp våra båtar vid den lilla badplatsen och gick ut på spången genom vassen för att se om det fanns något kvar av flottningsrännan och om det kunde vara möjligt att hitta den med hjälp av något riktmärke. Jodå, rännan fanns och vi spanade in ett träd i yttersta vasskanten.



Skam den som ger sig! Vid riktträdet tog vi fart in i vassen och bland tuvorna. Först verkade det hopplöst men efter några meter av kamp med naturen öppnade sig rännan, visserligen smal men den var där. Vi tog oss under spången och vidare genom den smala kanalen där vassen bitvis höll på att återta utrymmet, bitvis genom näckrosorna som i en sagofilm eller kanske i en kärlekstunnel. Den förtrollande känslan förtogs dock av att det droppade dyvatten från paddeln och vassen rev en på underarmarna när den vek sig undan för oss inkräktare.







Det blev en ganska lång färd i resterna av flottningsrännan, med risken att vi skulle fastna och vara tvungna backa tillbaka. Inte något önskescenario. Men till slut glesnade det och med några sista paddeltag öppnade sig Maljen. Här var det ännu lugnare och fridfullare än på Lillsjön.







Hemvägen kändes mycket kortare än utvägen. Nu visste vi ju att det gick att ta sig fram. Det var en spännande utflykt men frågan är om det kommer att gå att göra om den. Snart tar naturen över. De gamla resterna av träkonstruktionen utmed rännan håller på att ruttna, vassen växer så det knakar och naturen tar över.

 

Skriven av Marianne Cedervall

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?




Antal svar 43361 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd