Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

SÖNDAGSPROMENAD – NORR OM KYRKBYN

Publicerad: måndagen den 3 september klockan 11:14

SÖNDAGSPROMENAD – NORR OM KYRKBYN

En eller ett par gånger per år brukar vi göra en gemensam utflykt i grannskapet tillsammans med våra grannar Laila och Lasse. Idag blev det en biltur till Örebro. Nej inte till Närkes residensstad utan till Örebro i Malexander. Vi åkte på nylagt oljegrus förbi Hällebo och Ramfall och parkerade bilen vid Uppsalatorptorp, på vägen in mot Kvarngölen.Mysig stig, trampad genom århundraden

Vi möttes av några trafikskyltar, ”mötesplats” respektive ”här får Du åka bara om Du är behörig”. Vi tyckte skyltarna tillät såväl möte grannar emellan som parkering av bil. Dock ansåg vi oss inte behöriga att åka vidare på vägen mot Kvarngölen!Skogen närmar sig vägen!

Efter en liten pratstund på mötesplatsen ställde vi kosan västerut förbi Uppsalatorp. Målet var att gå runt Ormsjön för att därefter hitta en bra fikaplats.Bra att kunna ta stöd av granen!

Första kilometern till Ormsjötorp gick vägen på en gammal väg genom äldre blandskog. Naturligtvis fanns där tydliga spår efter vildsvin. Stigar eller småvägar mot såväl syd som norr löpte ut från vårt promenadstråk. Framme vid bebyggelsen på västra sidan av Ormsjön blev det gott om vägkorsningar, en från Björnön, en mot Fåborg och Danskebo och ett antal in till de olika fastigheterna i Ormsjötorp – drygt tio fritids- och minst fem permanentbebodda. Området består av böljande sandåsar med vackra sluttningar ner mot Ormsjön.Vägvisare? 

På andra sidan sjön är naturen mer svårtillgänglig. Där reser sig en mycket mäktig och respektingivande bergvägg. Den börjar vid Långsjöns sydspets, följer vägen ner till Mellansjö och fortsätter utmed Danielshammarsvägen till Uppsalatorp där den viker av österut. Högt däruppe, ca 40 – 50 meter ovanför Ormsjöns yta och ca 400 meter in från vägen utmed räknat ligger Berggölen (vad annat skulle den heta) i ett område av kärrmark. Området avvattnas av en bäck som störtar sig ner över den upp mot 30 – 40 meter höga bergväggen inom tydligt höravstånd från Örebro och Uppsalatorp. Området och dess otillgänglighet väcker en längtan och nyfikenhet att kunna ta sig dit upp och kanske få se smålom (sägs häcka där). Någon som vill vara med och göra ett försök nästa vår/sommar?Liten avstickare

Jo, våra samtal under promenaden rörde även annat än det otillgängliga området runt Berggölen. Det är trevligt med spontana utflykter som denna och härligt att gå på mossbelupna stigar och vägar genom tyst skog. Kaffet? Jo, det drack vi någon km norrut, vid sjön Asplången (norr om Ormsjön) och då kunde vi på nära håll se hur man fiskar abborre eller annat som vill nappa på kroken.Här gäller det verkligen att vara behörig?

Tack Laila och Lasse för en trevlig söndagseftermiddag!I motljus - med Asplången och en liten fiskebåt som bakgrund

Håkan Jutterdal

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43438 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd