Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

MALEXANDER BRANDVÄRN

Publicerad: fredagen den 27 juli klockan 14:53

Sen eftermiddag torsdagen den 19 juli mullrar åskan medan jag svalkar mig i Axsjöns 25-gradiga vatten. Just uppkommen på bryggan hörs två kraftiga åsksmällar, en söderut över Bålnäs och en från nordväst över Tobergen. Jag känner mig säker på åsknedslag! Hur ska detta gå i denna långvariga hetta/torka? Det är med stor oro jag går från sjön. 


 Knappt hemkommen dånar brandlarmet över kyrkbyn. Ett par minuter senare åker brandbilen mot Boxholmhållet. Det visar sig att blixten slagit ner i en tall på Skalludden och att det brinner i markvegetationen runtomkring. En båtförare ute på Sommen har sett nedslaget och att det brinner. Han ringer 112 direkt och agerar alltså så som man ska göra. TOPPEN!  


Martin Friberg, brandvärnsman i Malexander brandvärn, förberedde sin klädsel för utryckning redan när åskan började mullra. Han och övriga sju brandmän fick sms-larm innan tyfonen ljöd över trakten. Brandvärnsmännen var på plats vid brandstationen snabbt och kunde åka iväg mot Skalludden en och en halv minut efter larmet i tyfonen. Senare gick det att läsa på facebook vad som hänt - att släckningen gick snabbt och bra. Min stora olust och rädsla för en storbrand la sig – för den här gången. Puh! Känner dock olust inför nästa åskmuller! 


Vilken lycka att bygden har detta brandvärn! Skamsen över att inte ens veta vilka personer som ingår i brandvärnet (trots sommarboende i Malexander ca 50 åt) tog jag kontakt med Martin Friberg för att bestämma tid för träff med Malexanders brandvärn och för att via Malexanders hemsida sprida kännedom om denna för allas vår och hela bygdens säkerhet så avgörande viktiga institution. 


Brandvärnsmännen, deras uppdrag, utrustning och inställning


Brandvärnsmän i Malexander är Lars Andersson, Joakim Eriksson, Martin Friberg, Ingvar Johansson, Conny Karlsson, Gunnar Malgeryd, Rolf Nilsson och Anders Pettersson. Jag träffar några av dem vid brandstationen.Lars Andersson, Gunnar Malgeryd, Joakim Eriksson, Martin Friberg och Conny Karlsson (saknas på bilden Ingvar Johansson, Rolf Nilsson och Anders Pettersson).


 


En första fråga är: Vad är det som gör att Ni åtagit Er uppdraget? Jag uppfattar att det är ansvarskänsla för bygden om det börjar brinna - inte den ersättning de får (160 kr per timme). Engagemanget och ansvarskänslan är mycket tydlig hos killarna och de är stolta inför uppdraget att släcka bränder. 


Boxholms kommun är brandvärnsmännens arbetsgivare. Kommunens räddningsarbete sker i samarbete med Mjölby kommun. Vid ett larm till plats i Malexander kan det, inklusive Malexanders brandbil, vara ytterligare två brandbilar som kommer, en från Boxholm och en från Mjölby. Arbetsledare för Malexanders brandvärn är jourhavande brandmästare, som utgår från Mjölby.Omklädningsrummet i brandbilsgaraget


 


Brandvärnsmännen i Malexander får årligen utbildning/repetition i hjärt-/lungräddning och de är väl insatta i hur hjärtstartaren, som finns vid brandstationen, ska hanteras.


Vinterhalvåret brukar det inte vara så många larm däremot under sommarperioden. De flesta eldsvådorna inträffar på öar i Sommen och i skogen. Åsknedslag eller slarv i samband med grillning är de vanligaste anledningarna till bränderna. Just nu, juli 2018, råder totalt eldnings-/grillningsförbud i hela Östergötland!


Vid brand på öar måste båt användas. Brandvärnet förfogar inte över någon egen båt. I förekommande fall används därför någon av brandmännens privata båt. I båten ska förutom brandmän även fraktas en tung pump samt brandsläckningsutrustning. Även vid andra bränder måste pumpen vara med för att kunna ta vatten från sjöar nära brandstället. Det är bara i undantagsfall som brandbilen kan köras ända fram till branden och bilens vatten räcker bara i ett initialt skede. Hur lyckas Ni få med Er en tung pump och slangutrustning genom skogen? ”Det är bara att hugga i och springa! Lyft själv får Du se!” Jag lyfter och konstaterar att jag inte kan aspirera på att vara brandvärnsman.Vattenpumpen


Brandvärnsmännen är glada för den stora och välutrustade brandbil, som finns i Malexander. Det önskemål som framstår som tydligast hos brandmännen är behovet av en snabb öppen båt. I sjön Sommen finns för närvarande två sådana brandkårsbåtar – en i Tranås och en i Boxholm. Anledningen till att räddningstjänsten inte har sådan även i Malexander har sannolikt ekonomiska förtecken. Vi diskuterar olika alternativa finansieringslösningar. Skulle fastighetsägare i bygden vilja bidra ekonomiskt till en brandbåt? Skogsägarna? Båt placerad i Malexander skulle sannolikt korta inställelsetiden avsevärt (i den hetta/torka som råder nu kan varje sekunds kortare inställelsetid vara direkt avgörande).


Vi hittar ingen självklar lösning utan för frågan vidare till Malexander byalag. Ni som läser detta och har förslag till lösningar: ta kontakt med byalaget.


Tack Malexander brandvärn! Efter ca 50 år i bygden har jag äntligen kommit till insikt om hur viktigt ett – om än litet – brandvärn i kyrkbyn är! Det som är signifikativt för detta lilla brandvärn är närheten till branden, dvs att killarna kan vara på plats vid elden bortåt en halvtimme tidigare är Boxholms och Mjölby brandkårer.


Håkan Jutterdal


 

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43438 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd