Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexander

Malexander är en underbar plats i Östergötlands södra skogsbygd – mellan östgötaslätten och den stora sjön Sommen. Malexanderbygden har ca 245 invånare. Av dessa bor knappt 100 i kyrkbyn – invid Sommens norra strand, mittemellan Boxholm och Kisa.

Sommarhalvåret mångdubblas dessa siffror när ett stort antal sommargäster tillbringar semestern och sommaren i fritidshus, vandrarhem, uthyrningsstugor, husvagnar och i tält. Många aktiviteter lockar då – inte minst pubkvällar, fisketävlingar, simskola, kvällsfotboll på Pelarvallen, boule och tennis liksom måltider med närproducerad mat på restauranger och café men… Allt detta har hård konkurrens av vildmarken och den storslagna naturen.
Vy över badplatsen vid bastuviken
De stora skogarna (upp mot 10 mil sammanhängande skogsbygd) med många små vägar och stigar ger möjlighet till det mesta inom friluftsliv (svamp- och bärplockning, cykelturer och vandringar). För de som vill bada, fiska och idka vildmarksliv på sjön finns det många valmöjligheter mellan små skogssjöar och Sommen – den stora, djupa klarvattensjön. Båtlivet är aktivt på Sommen – från Asby, Blåvik, Norra Vi, Rönnäs, Torpön, Tranås och andra platser runt sjön är det lätt att sjövägen ta sig till Malexander – Sommens Riviera.

De mer än 300 öarna i Sommen gör båtlivet till rena skärgårdsupplevelser – i vatten med 5 – 9 meters siktdjup! I Malexander finns bensinstation med sommarbutik, där man kan köpa livsmedel. Vandrarhem, stugby, campingplats, uthyrningsstugor/rum och hotell finns för boende och inte mindre än tre restauranger med närproducerad mat, Fem rum och kök, Gjestgifveri Sommarhagen och HönsaLottas Restaurang.
Fikastund vid Malexanders Café
Malexander har daglig kompletterande taxiförbindelse (inom länstrafikens ramar) med Boxholm (måste förbeställas). Väg 580 ca 2,5 mil från byn mot nordväst finns Boxholm och ca 2,5 mil mot sydost Kisa. Båda orterna har dagliga pendeltågs- och bussförbindelser till Tranås/Nässjö, Mjölby/Linköping/Norrköping, Rimforsa/Linköping och Vimmerby/Hultsfred. Pendeltåg till Linköping tar en dryg halvtimme. Med bil tar man sig till Linköping på ca 1 timme och till Norrköping/Jönköping på ca 1,5 timmar. Fyra flygplatser finns inom 1 – 2 timmars restid – Linköpings flygplats, Kungsängen i Norrköping, Skavsta utanför Nyköping och Axamo väster om Jönköping.
Midsommarstången kläs med blomster
Till och från finns det hus till salu i hela bygden. För den som vill bo i lägenhet finns det två-, tre- och fyrarummare att tillgå – men det är ofta kötid. En mycket viktig uppgift för Boxholms kommun och för oss som bor och vistas i bygden är att stimulera till ökat fast boende. I dagsläget finns drygt 10 tomter dels nära Sommen respektive genomfartsvägen dels vid foten av det trolska Pelarbergets sydsida.

Vi välkomnar fler!

mar
28

Idag och 6 dagar framåt

clockIcon
Pågår fram till kl 18:00
clockIcon
idag kl 18:30 - 22:30
» Till kalendern

Vädret i dag och framåt

Väder från klart.se

Vädret Malexander

Logotyptävling

Ta fram din kreativa sida och gör en logotyp till Malexander.

» Till tävlingen

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Kommer du att fira jul i Malexander i år?


Antal svar 350 st » Se resultat

Senaste blogginläggen

7 okt 2018 HÖSTFÄRGER av Håkan Jutterdal
8 sep 2018 RÖDHAKE av Håkan Jutterdal
3 sep 2018 SÖNDAGSPROMENAD – NORR OM KYRKBYN av Håkan Jutterdal

» Till alla bloggar

Håkan Jutterdal på Twitter

Här kan du följa Håkan Jutterdal på Twitter. Klicka på logotypen nedan.

Follow MalexanderHakan on Twitter
Copyright © 2020 Malexanders Byalag | info@malexander.se | Ansvarig utgivare: Per Cedervall