Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

   Pil vänster    Pil höger

Byalagets sommarmöte

Publicerad: måndagen den 30 juli klockan 12:18
De var ett 40 tal Malexanderbor som slöt upp på det öppna sommarmötet. Följande togs upp:
Textstorlek: A A A

Ordförande Per Cedervall hälsade alla hjärtligt välkomna till mötet. Per inledde med att säga att det är många föreningar i byn som gör mycket för invånarna i byn och för hembygden.


Bylaget anordnar Valborgsfirandet, numera tillsammans med olika föreningar i byn.


Simskolan har tyvärr fått göra ett uppehåll 2018 då man inte kunnat anställa någon simlärare – Bylaget försöker hitta simlärare till nästa år.


Vad arbetar Bylaget med nu:


Förbättring av torget: Anders Blomqvist presenterade ett förslag som han tillsammans med andra arbetat fram och som har presenterats för kommunen. T ex asfaltering, parkeringsplatser, bättre anslagstavla, blommor, sittplatser etc. Detta förslag finns uppsatt på anslagstavlan och boende uppmanas att maila alt ringa till Anders Blomqvist för att komma med förslag och synpunkter. Anders kontaktuppgifter finns på Malexanders hemsida, byalagets styrelse.


Denna fråga är viktig att arbeta med enligt de som deltog i mötet.


Intäkter till Byalaget kommer från medlemsavgifter, Byalaget erhåller 6000 SEK årligen för underhåll av Östgötaleden, Bygdepeng 6000 SEK från Kommunen, Regionen och Länsstyrelsen, intäkter från Tipspromenaderna. Byalaget ska även försöka söka bidrag från Carl Trygger stiftelsen.


Utfört av Byalaget:


”Genvägen” stigen som går upp vid Nybro över Lillsjöhöjden och slutar vid avtagsvägen in mot Sommarhagen/Tumbo. Stig Karlsson har iordningsställt stigen och även gjort skyltar som satts upp för att det ska bli tydligt. Ett tack till Stig för detta arbete och även till Staffan Wiman och Lars Ihrner som upplåter sin mark för denna gångstig så fotgängare kan ta sig fram på ett säkrare sätt.


Ett förslag har lämnats in till kommunen att sänka hastigheten genom byn till 40 km fram till avtagsvägen mot Sommarhagen/Tumbo. Detta för att öka trafiksäkerheten då det är mycket tung trafik genom byn samt att det är mycket människor i rörelse i byn under sommaren. Ett beslut kommer att fattas ang detta av kommunen under hösten.


Det blev en hel del diskussioner ang detta och det framfördes synpunkter på att även fotgängare och cyklister har ett ansvar, förslag om trottoar.


Valborg – bålet kan vara kvar där det är idag. En detaljplan över campingen kan komma framöver. Detta är inte något Byalaget kommer att arbeta med.


Byalaget anordnade ett möte där alla föreningar och näringsidkare i byn bjöds in hösten 2017 för att diskutera hur man kan arbeta tillsammans. Ett nytt möte kommer att hållas till hösten.


Ny badflotte har införskaffats via kommunen. Bastubryggan är i dåligt skick.


Kommunen har varit ute och tittat på nya tomter i Malexander då det bara finns en tomt kvar till försäljning. T ex Prästgårdsviken och ner mot Axsjön. Byalaget kommer att vara med och bevaka detta.


Byalaget har bjudit in till politikermöte i höst inför valet för att kunna ställa frågor till kommunpolitikerna. C, S och M har hittills tackat ja till att delta. Tänk gärna ut frågor i förhand och meddela dessa inför mötet. Alla är välkomna till detta möte.


Strandpromenad som erosionsskydd – en ansökan om vattendom kommer att gå in i höst. Om det blir ok på ansökan kommer berörda boende få möjlighet att ge synpunkter på detaljplanen.


En logotype för Malexander har röstats fram och presenterades av Therese Leufvén. Det vinnande förslaget hade lämnats in av Stefan Sandstedt. Byalaget kommer att tillhandahålla tryckmaterial för tryckning om någon vill använda logotypen.


Diskussionspunkter som kom upp under mötet:


*Varför säljs alla hyreshus i Malexander? Dessa behövs för att man ska kunna bo kvar i byn.


*Det finns intresse för trygghetsboende i Malexander.


*Bredband. Ett nytt projekt med Itsam, Stig Karlsson och Håkan Jutterdahl kommer att delta på ett möte den 15 aug ang detta.


 *Det ligger många båtar uppdragna på stranden så det är svårt att promenera – detta är en fråga som kommunen får ta.


 *Hjärtstartare – en ny genomgång av hur denna fungerar. En utbildare är tillfrågad om att hålla denna genomgång.


 

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer


Fler nyheter

21 april, 2024 BigBandBonanza 15 juni 2024  
2 mars, 2024 SOMMARAUKTION?  
17 oktober, 2023 Ställ frågor till politiker, Boxholms kommun  
13 oktober, 2023 ÖPPEN VISNING  
30 juli, 2023 Tipspromenad 30/7 2023  
apr
26

Idag och 6 dagar framåt

clockIcon
imorgon kl 18:00 - 20:00
clockIcon
tis kl 11:00 - 16:00
clockIcon
tis kl 20:00 - 20:45
clockIcon
tis kl 20:45 - 22:00
clockIcon
ons kl 12:00 - 15:00
» Till kalendern

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43449 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd