Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Dåtid och nutid - framtid?

Publicerad: söndagen den 17 februari klockan 14:16

Föreningen Krafttaget vårdar och arbetar för Boxholms kommuns historia. Av hemsidan, www.krafttaget.comframgår att de arbetar på många olika sätt. Bl.a. har de ett stort bildarkiv från Malexander och övriga fyra socknar i kommunen. Jag har använt mig av en del av deras foton nedan (andra har jag fått tag i på annat sätt. 







Malexander gamla träkyrka



revs 1881. I dagarna för 84 år sedan brann den år 1882 uppförda nya kyrkan ner. 1929 - 31 uppfördes och togs den nuvarande kyrkan i bruk. Du kan läsa mer om detta i boken MALEXANDER – sockenbor berättar (finns för försäljning på Fem Rum och Kök).





1929 - 31 uppfördes den nuvarande kyrkan







Mor Svens stuga



är ett gammalt begrepp som fortfarande hörs i trakten trots att backstugan revs för många decennier (kanske hundra år) sedan. Någon kanske vet exakt plats för den och när den revs? Bilden ovan förmedlar idyll. Bakom denna kan dock anas ett fysiskt mycket arbetsamt liv. Ekonomiskt då? Det nödvändigaste klarade man nog av genom självhushåll och dagsverken hos andra. Krav på annat än mat för dagen existerade troligen inte. För övrigt, det fanns inga köpcentra på den tiden knappast cykel heller!





Malexander kyrkby 1954



Malexander kyrkby 1966



Malexander kyrkby 1910

Fotona ovan på Malexander kyrkby visar att det före 1954 fanns bara ca 5 – 10 bostadshusi kyrkbyn väster om kyrkan/Danielshammarsvägen. År 1910 ,när det nedersta kortet togs, fanns endast ett fåtal bostadshus i kyrkbyn. Det vi idag ser där har således funnits i endast i 50 - 100 år. Som framgår av bilderna brukades åkermarken i kyrkbyn. Brukaren bodde på den nuvarande hembygdsgården. En anledning till den då glest bebyggda kyrkbyn var att människorna i stället bodde ute i socknen - i gårdar, torp och backstugor. Sommargäster var då ett okänt begrepp!


Aspanäs udde och gård

Den här bilden är tagen från Sommens östra sida och visar att det drivits jordbruk även på Aspanäs gård. I vattenlinjen på uddens nordvästra spets syns en rad stenar. Är månne kortet taget innan Sommen vattenreglerades? Har googlat efter när vattendomen togs. Har dock inte hittat det. Däremot har jag hittat hur mycket vatten som tas ur sjön. Det är enorma mängder som ett antal kraftverk nedströms tar hand om och förvandlar till elektrisk ström. Medelutsläppet/sek är vid Laxberg 11 kbm. Om jag räknar rätt blir det ca 1 miljon kbm/dygn och 365 milj kbm/år. Får bygderna runt sjön och dess tillflödsområden någon kompensation för detta eller ……..? Det kanske någon av läsarna vet? (Jodå, Endel Tiitso har googlat och hittat att vattendomen togs 1922.)


Morgondagens utveckling? Är det någon som har tankar/funderingar kring den?



Södra Sands gård (nu hembygdsgård). OBS att gårdsgrinden då var placerad uppe vid kyrkogårdshörnet och att nuvarande Strandvägen uppenbarligen inte fanns då - eller hade annan sträckning.


Kul om Ni skriver någon kommentar/kompletterar mig, rättar till eller bara skriver vad Ni tycker. (Klicka på "Registrera användare" längst ner på denna sida, fyll i de uppgifter som efterfrågas. Klicka därefter på "Registrera" så får Du skrivrättigheter på hemsidan.)

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd