Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Livet i Malexander efter ....

Publicerad: måndagen den 12 september klockan 23:35

..sommaren är ganska annorlunda det under de två sommarmånaderna.


För några tusen personer är Malexander sol, bad och långa ljusa nätter i glada släktingars och vänners sällskap, öppna restauranger och butik eller försöken att få abborrar ute på kyrkgrundet eller i någon av de så vackra småsjöarna. För andra är det kanske familjen Åkerbloms lekkvällar, som varje år samlar ett antal barn för att leka "påven bannlyser" eller något annat riktigt, riktigt spääännande.


För några lyckligt lottade pensionärer och för de fastboende malexanderborna pågår sommaren fem - sex månader, och innebär förutom ovanstående även långa härliga stunder i bär- och svampskog. Appropå svamp såg jag att två av de som hittills svarat på frågan om svampskörden plockat mer än 400 liter och ytterligare en mer än 200 liter. Fantastiskt!


När de tusenhövdade skarorna lämnade bygden i slutet av augusti blev det tyst och det i sin tur förde med sig att andra varelser återkom till sina revir. Älgtjuren som finns utanför husknutarna så gott som varje kväll/natt (någon lär även ha sett en älgko i grannskapet).




Rådjuren har visat sig och grävlingen gör sina små hål i gräsmattorna medan vi sover. Färska spår i byns grannskap säger att vildsvinen åter närmat sig byn. Hararna är närmast bofasta i trädgårdarna - och - lommen har ännu inte lämnat oss. Idag såg jag även två rovfåglar på hög höjd - med "taggade" vingspetsar. Havsörn månne?



Bland de där lyckligt lottade pensionärerna är det en (minst) som fyller delar av sin vardag med projekt - gamla såväl som nya. Bland de gamla (som vi inte fått riktig fart på än) finns de tänkta försöken till fiberkabelutbyggnad från de norra delarna av socknen och söder ut (femårsprojekt, minst!). Ett gammalt uppdrag som Staffan, Stig och undertecknad haft är att stimulera Trafikverket till punktinsatser utmed väg 580 mot Boxholm. Idag har verket fått våra förslag.



Datakurserna som vi startade upp i början av året kommer med stor sannolikhet att återupptas i höst på så sätt att vissa -"påbyggnadsområden" - som exempelvis fotohantering - kommer att erbjudas. I början av nästa år kan det bli aktuellt med fler grundkurser - om intresse finns. Håll korpgluggarna öppna eller vittja Era mailkorgar (Ni som har sådana).



Locknät - ett enastående resultat av en natts arbete väl värt jämförelse med "internätet".


Östgötadagarna 2012 (första helgen i september) har börjat planeras och vi känner oss stimulerade av årets "försök" med naturguidade turer med Boxholm II. Till nästa år kommer de troligen tillbaka men kanske med ett ännu bättre upplägg. Planera in den helgen i Malexander redan nu!



Årets JULMARKNAD i Malexander föreningshus kommer - liksom tidigare år - att gå av stapeln lördagen före Första advent. Den planeras av Anita och Ulla och deras kompisar i Föreningshusets styrelse. Undertecknad engagerar sig i den bara genom att besöka den och att låta kameran smattra. Boka in lördagen den 26 november för ett malexanderbesök och besök på julmarknaden. Om inte annat så kanske Du då hamnar på en av världens eller möjligen bara Malexanders trevligare hemsidor.








Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd