Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Hela Sverige ska leva!

Publicerad: lördagen den 5 februari klockan 14:20

Politisk förnyelse börjar i Linköping! Det är sant – det står att läsa i Östgöta Correspondenten idag lördag, så dä så!







För många år sedan var jag med på en utbildning som gav mig bestående tankar och insikter. Jag minns särskilt en ”övning” där de grupper vi delades in i fick olika uppgifter att lösa men där ”summan av” gruppernas lösningar skulle ge den för alla grupperna gemensamt bästa lösningen. Den enda kontakt som tilläts mellan grupperna var att någon gruppmedlem enligt ett schema skulle göra korta avstämnings- och argumentationsbesök i andra grupper.



Syftet med övningen var att visa på svårigheterna att få till en individuell lösning i respektive grupp som ledde till den bästa lösningen för alla.







Av ett trettiotal deltagare var det en handfull som hade förmågan att lyfta blicken över gruppgränserna. Det var frustrerande att inte lyckas få ens egna gruppmedlemmar att släppa revirtänkande och naturligtvis även att misslyckas med att få alla grupper att inse att den gemensamt bästa lösningen krävde helhetssyn.











Befolkningsutvecklingen på landsbygden har sedan slutet av 1800-talet gått bakåt. Så gott som varje år har glesheten utökats – oavsett vilka politiska konstellationer vi haft i landet som helhet eller i våra kommuner. Den utvecklingen gäller fortfarande på 2000-talet.



På Boxholms kommuns landsbygd (utanför tätorterna Boxholm, Malexander och Strålsnäs) bor ungefär två människor per kvadratkilometer. Övriga delar av Östergötlands södra skogsbygdsområde har liknande siffror och de är jämförbara med situationen i de nordvästra delarna av Svealand. Endast Norrlands inland har glesare befolkningstal.











I veckan kom en inbjudan till ett möte på Boxholms kommun om ett projekt. Jag läste rubriken, som för mig stod i eldskrift: Hela Sverige ska leva!



Projektet ska enligt inbjudan resultera i mer företagande och arbete på den östgötska landsbygden. Det som gläder mig mest och som får mig att tro på projektet är att det ska utföras genom samarbete - på lokal nivå och över lokala gränser. För att lyckas i ett sådant projekt krävs ett stort mått av engagemang, samverkansförmåga och helhetssyn.



I Malexander har vi ju de senaste åren arbetat upp en samarbetsvana i vart fall mellan föreningar. I det här projektet – om det nu blir av – kan vi alla få möjlighet att samverka och samarbeta med lokala grupperingar på andra orter runt Sommen, Tåkern och Åsunden. Det skulle bli en riktig utmaning! Inte sant?







Just nu snurrar det möjligheter i mitt huvud! Hjälp till! Vi får kanske möjligheten att få det att snurra (mer) i hela Sommenbygden - GENOM ATT RO I SAMMA BÅT!
Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd