Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Söndagsfika vid Månsjön

Publicerad: söndagen den 30 juni klockan 20:05

Apostladagen, jo den här söndagen heter så, tar vi en tur ut i malexanderskogarna och börjar med en promenad på gamla vägen söder om Tväsjömålen förbi Lilla Tväsjön. Vägen går genom mäktig natur med mycket kalhugget. Lilla Tväsjön ligger några hundra meter söder on vägen men vi väljer att inte gå ner till sjön.



Vårt nästa mål är Månsjön. Vi åker förbi Tväsjömålen mot Månhult och går några hundra meter genom skogen till sjöns södra del. Vi hittar en lämplig berghäll, dukar upp vårt kaffe och njuter av såväl det som av naturen.



Sydändan av Månsjön



Vit näckros


Knotten har valt samma plats för sin söndagsutflykt. Vi bryter därför upp ganska snabbt för att inte störa dem i onödan. Några meter från en myrstack har myrorna trampat upp en bred (förhållandevis alltså) gata i mossan. Vi har inte sett så tydligt markerad myrväg tidigare.


Myrväg



Nästa anhalt gör vi ca tre kilometer bort i nordvästlig riktning på andra sidan Hallingsfall. Vi vill se Malexandersocknens högst belägna sjö, Hallången. Den ligger 199 meter över havet (drygt 50 meter högre än Sommens yta).



Hallången 199 m ö h


Ofta finns det flera sjöar med samma namn i en bygd, så även i Malexander (två Hallången ca en mil från varandra, två Axsjön ca tre km från varandra). För att komma till ”vår” Hallången går vi genom gammal odlingsmark, numera och sedan några decennier skogbevuxen. Stenrösen och stengärdesgårdar är tydliga spår efter den svunna tiden.



Gammalt odlingslandskap


Väl tillbaka vid bilen hör vi en skogsfågel locka på sina ungar. Vi tar några steg åt det håll varifrån ljudet kommer och får se en orrhona och hennes två ungar. Kul för oss och kanske för orrarna, vem vet!



Utmed vägen finns mogna smultron, blåklockor, rödklöver och andra växter. Vi fångar rödklövern och ett par fjärilar (blåvingar) med kameran.



Rödklöver



Blåvingar


En av blåvingarna


Kombinationen bil och apostlahästar passar utmärkt denna söndag. Den ger naturkunskaper och -upplevelser men skapar också reflektioner om hur det kanske såg ut för en dryg mansålder sedan.

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd